U10 ART SPACE | DAMIR SOBOTA | PALINDROM

U10 ART SPACE | DAMIR SOBOTA | PALINDROM

„Sobotino višeslojno slikarstvo (ili kolaž), posmatrano samo, više je nego dovoljno da pruži mogućnosti za nove i sveže interpretacije, uprkos tome što je skoro u potpunosti lišeno bilo kakve simbolike ili reference van samog medija. Da, skoro u potpunosti, jer je ova izložba, Palindrome: Paintings and Objects, svojevrsni namerni izuzetak od opšteg pravila. Selekciju radova u Art prostoru U10 čine triptisi, diptisi, uz dodatak objekata (svaki sa svojim postoljem).

Objedinjuju ih dve zajedničke osobine – motiv vaze, koji deluje kao bleda formalna odlika manje-više prepoznatljiva u svim kompozicijama (i dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim; predmeti su u osnovi dvostrane ravni čije minimalna dubina stvara nezaobilaznu treću dimenziju), a proizvodni proces koji oblikuje kompozicije i koji daje ime celoj seriji. […] Reč „palindrom“ ne treba shvatiti kao bukvalni opis autorskih kompozicija: one očigledno nisu iste kada se posmatraju odozgo nadole ili s leva na desno (ili obrnuto). Umesto toga, treba se fokusirati na procese preokreta, varijacije, transpozicije ili pomeranja odabranih formalnih elemenata, koji su ponekad potpuno apstraktni i geometrijski, a ponekad izgledaju kao cvetni motivi u prirodi ili, ređe, kao motivi koji se nalaze u veštačkim okruženja izgrađena ljudskim rukama i mašinama.”

iz teksta Bojana Krištofića

Damir Sobota (1988, Zagreb) diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, Hrvatska. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, među kojima su: 31. Salon mladih (2012), Bijenale slikarstva (2013, 2015, 2017, 2019), HT nagrada@MSU 11 (2018) i Nagrada Radoslav Putar (2020) . Učestvovao je u rezidencijalnim programima u Belgiji, Nemačkoj i Njujorku 2015, 2018, 2019. i 2021. Radio je kao stručni saradnik na Katedri za istoriju umetnosti i grafički dizajn Grafičkog fakulteta u Zagrebu.

Učestvovao je na naučno-stručnom skupu „Estetizacija i rehumanizacija javne svojine, umetnost kao terapija, slikarstvo u KBC Rebro“, Zagreb, 2017. Dobitnik je Nagrade za mladog umetnika (2017) i Nagrade Radoslav Putar ( 2020). Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatskog društva slobodnih umjetnika (HZSU).

Živi i radi u Zagrebu.

U10 Art Space je nezavisni umetnički prostor posvećen podršci savremenoj umetnosti osnovan 2012. godine u Beogradu. Osnovan je sa ciljem da bude platforma na kojoj će se prikazivati mladi domaći umetnici. Saradnjama sa sličnim prostorima i inicijativama, U10 Art Space aktivno radi na stvaranju kulture umetničkog obrazovanja, debate i razmene između umetnika, kustosa, teoretičara umetnosti, pisaca i šire javnosti. Glavni fokus programa je stvaranje samostalnih i grupnih emisija koje predstavljaju uglavnom mlade umetnike iz Srbije.

Nekoliko mesta godišnje posvećeno je međunarodnim projektima čiji je koncept usmeren na stvaranje aktivne razmene i saradnje sa lokalnim umetnicima; sledi predstavljanje umetnika srednjih godina. Sastavni deo programa obuhvata događaje kao što su: vođenje izložbe umetnika i kustosa, performansi, zvučni i muzički performansi, diskusije i tribine kao i paralelna dešavanja van samog prostora i u inostranstvu.