Sobe 41 & 54 | Martina Yordanova and Galya Krumova Presenting Ivan Moudov

Sobe 41 & 54 | Martina Yordanova and Galya Krumova Presenting Ivan Moudov

U svom projektu „Slike za hotele i muzika za liftove“ umetnik poklanja pažnju veoma neobičnoj, a zapostavljenoj temu: unutrašnjosti javnih zgrada. Prečesto, mesta koja bi trebalo da neguju javni ukus ne propagiraju ništa osim lošeg kvaliteta. Nudeći kao alternativu potpuno „bele“ slike, ispod čijih se slojeva farbe vide Wi-Fi lozinke (uobičajeno poklanjanje dobrodošlice u hotelima), Ivan Moudov ne samo da ponovo rasplamsava debatu o vrednosti izložene umetnosti, već nam i skreće pažnju na dramatični nesklad između globalnog sveta visoke tehnologije i našeg otpora da prepoznamo njegovo prisustvo u svakodnevnom životu. Naziv „Slike za hotele i muzika za liftove“ je konceptualno delo za sebe. Izložba ne uključuje nikakvu muziku.
Autor ironično koristi termin „muzika u liftu”, koji je postao sinonim za osrednjost i neukus, da bi naglasio zaljubljenost javnosti u nekvalitetne zabave. Na taj način nam skreće pažnju na one aspekte društva koji se bave jeftinim ispiranjem mozga i manipulacijom.

Martina Yordanova je kustoskinja i istraživačica koji trenutno radi u Nacionalnoj galeriji u Sofiji, Bugarska. Imenovana je za direktora 25. Bijenala humora i satire u umetnosti u Gabrovu 2022. Martina je inicijator i kustos „1m2 umetnosti” – projekta sa sedištem u Velikom Trnovu, u kojem svakog meseca različiti umetnici lokalne umetničke scene svoja dela predstavlja u prostoru koji nije veći od njenog imena. Zajedno sa kulturnim prostorom TAM u Velikom Trnovu rukovodi vizuelnim umetničkim programima.

Galya Krumova je arhitektkinnja, kustoskinja i galerijska asistentkinja sa sedištem u Sofiji, Bugarska. Osnovala je sopstveni arhitektonski studio NOVAE STUDIO zajedno sa svojom sestrom Petom Krumovom, koja je takođe arhitektkinja. Paralelno sa ovim Galya radi u galeriji STRUCTURA u Sofiji. Svoju kustosku praksu više opisuje kao eksperimentalnu, gde izlazi iz različitih asocijacija vezanih za prostor, arhitekturu i savremenu umetničku praksu.

Ivan Mudov (r. 1975, Sofija) diplomirao je na Nacionalnoj akademiji umetnosti u svom rodnom gradu 2002. Iste godine je učestvovao na Manifesti 4 u Frankfurtu i od tada je aktivan deo svetske umetničke scene. Godine 2005. učestvovao je na 1. Moskovskom bijenalu, a 2007. postao je jedan od predstavnika Bugarske na Venecijanskom bijenalu.Takođe je čest saradnik Galerie Alberta Pane, Pariz/Venecija i Galerije Prometeo u Milanu.