SOBA 65 | THE WAREHOUSE MACURA | JOVANA POPIĆ AND KONSTANTINO DREGOS

SOBA 65 | THE WAREHOUSE MACURA | JOVANA POPIĆ AND KONSTANTINO DREGOS

The Warehouse Macura predstaviće dva umetnika: Jovanu Popić i Konstantina Dregosa. Kao i sam muzej, nosi ime po svom vlasniku Vladimiru Macuri, a zamišljen je kao mesto za arhiviranje najrazličitijih umetničkih dela. Pored umetničkih izložbi, tu su i razne kulturne predstave. Muzej Macura je u početku institucija kojoj je poveren zadatak čuvanja, proučavanja i izlaganja umetničkih i istorijskih predmeta iz zbirke svog osnivača, ali i kulturni centar sa različitim individualnim i grupne predstavama, pozorišnim predstavama, filmskim i video projekcijama, panel diskusijama, tematskim sastancima i debatama, kao i mogućnošću boravka za umetnike i istoričare umetnosti.

Muzej Macura, čiji je vlasnik Vladimir Macura, kolekcionar koji poseduje možda i najznačajniju zbirku avangardnih umetničkih dela 1920-ih i 1930-ih i moderne umetnosti 1960-ih i 1970-ih godina u Jugoslaviji, otvoren je 2008. godine.

Hibridni geopolitički, nacionalni, istorijski umetnički i hronološki pristup stvorio bi klasifikaciju u celine: zenitizam, jugodadaizam, ruski i poljski konstruktivizam, srednjoevropske avangarde, beogradski nadrealizam, EXAT 51, Gorgona, visoki modernizam, konceptualna umetnost , bečki akcionizam, vojvođanska neoavangarda, minimalizam, grupa Šest umetnika.

S druge strane, morfološki funkcionalni pristup podrazumevao bi podelu na: slike, skulpture, stolice, objekte, instalacije, video radove, fotografije, crteže, knjige umetnika, pisma, projekte, predmete primenjene umetnosti, knjige, periodiku…