Soba 6 | JELENA FUZINATO | SUPERVISUAL, PAPER 1

Soba 6 | JELENA FUZINATO | SUPERVISUAL, PAPER 1

Jelena Fužinato je studirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Banjaluci i Beogradu. Nastavila je svoje obrazovanje iz teorije umetnosti na AALTO Univerzitetu u Helsinkiju i Univerzitetu umetnosti u Berlinu, gde je magistrirala. Radi kao vizuelni umetnik i predavač u Berlinische Galerie, Muzeju moderne umetnosti, fotografije i arhitekture i Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Jelena radi u medijima za crtanje i instalaciju kako bi istražila autoritarne odnose unutar institucija kao što su porodice, škole, muzeji i država. Pitanje kako zakoni, pravila i moć konstruišu društvene norme i utiču na ponašanje, znanje i veštine ljudi bili su u fokusu njenog rada poslednjih godina.

Fužinato se bavi stvarnim događajima, ali koristi spekulacije i fikciju u svom predstavljanju. Teme i metode koje ona bira često su kontrastni u centralnom narativu i često govore o marginalnim društvenim pozicijama stvari i bića. Njen slojevit pristup objedinjuje postojeće i izmišljene reference kako bi stvorio novu metaforičku naraciju.