Soba 5 | Filip Stefanović | Drvo života

Soba 5 | Filip Stefanović | Drvo života

„Drvo života” je živa instalacija u vidu akvarijuma, kreirana za potrebe Art Weekend Belgrade-a u Hotelu Beograd. Hotel „Beograd”, nekada renomirani beogradski hotel , trenutno je u veoma lošem stanju, ruiniran je, a stari sjaj koji ga je krasio zamenila je prašina i pukotine na zidovima. Ako apstraktno i filozofski posmatramo imaginarno Drvo života, primećujemo da se ono odavno nalazi u sličnoj situaciji kao pomenuti hotel. Sagledavajući našu planetu kao imaginarno Drvo života, jasno je zašto se poredi sa hotelom koji je i sam u veoma lošem stanju.
Ipak, uprkos svojim golim i popucalim zidovima, hotel dobija novi sjaj u ovoj konstelaciji kao izložbenom prostoru.

Tako je i samo drvo, od kojeg je napravljena kompozicija u akvarijumu, u sličnom stanju. Skidaju ga i dovode u „smrt“. Kao što je hotel dobio priliku da ponovo zablista u svom punom sjaju kroz drugi oblik, drvo u akvarijumu je okruženo živim biljkama i ima isti zamišljeni potencijal da ponovo oživi i bude u punom cvetu pa je situacija slična našem biodiverzitetu.
Ima potencijala, ali i isključivo od nas zavisi da li će se realizovati ili ne. Sam estetski kontrast između „idealnog živog pejzaža” rekreiranog u formi akvarijumske diorame i potpuno srušenog prostora, kao autora me je veoma fascinirao: da svojom živom dioramom dam novi život napuštenom i zaboravljenom prostoru i na taj način doprinesem ovoj manifestaciji.

Filip Stefanović je vizuelni umetnik i baštovan iz Beograda, rođen 1994. godine. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu upisao je 2013. godine, odsek Grafika. 2017. godine završio je osnovne akademske studije, a 2018. godine MA studije. Doktorske studije upisuje 2018. godine u Beogradu na istom fakultetu, na odseku za grafiku.

Pored tradicionalnih tehnika grafike, poslednjih pet godina aktivno se bavi kreiranjem prirodnih instalacija, terarijumskih ekosistema i akvaskejpinga, koji su, između ostalog, postali glavni medij njeogovog ličnog izražavanja. Od 2014. godine redovno izlaže u Srbiji i inostranstvu. Izlagao je na mnogim grupnim izložbama.