SOBA 47 | VELJKO VUCKOVIC | UNFINISHED BUSINESS

SOBA 47 | VELJKO VUCKOVIC | UNFINISHED BUSINESS

Istrošeni kompromisi − smrti iznutra i spolja

U svom istraživanju slikarskog medija bavim se problemom korišćenja već postojećih vizuelnih performansi kao polazišta. U ovom slučaju radi se o zamrznutim snimcima iz dva politička filma Kosta-Gavrasa – Z (1969) i State of Siege (1972). Takav „arheološki“ pristup ogleda se u odabiru šablona pod kritičkom lupom, digitalnom preuređivanju i materijalizaciji tradicionalnom tehnikom – ulje na platnu. Ovaj takozvani postdigitalni umetnički gest pokriva digitalno, ali u svojoj poslednjoj fazi uključuje i materijalnost.

Prošlost se citira sa ciljem preispitivanja sadašnjosti, ličnog poimanja istorijskih činjenica, kao i materijalizacije u vidu tankog sloja nanešene boje.

Istrošeni kompromisi − smrti iznutra i spolja

Veljko Vučković je magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića, smer Primenjeno slikarstvo.

Trenutno je doktorant i saradnik u nastavi na istom fakultetu. Izlagao je na sedamdeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu i realizovao četrnaest samostalnih izložbi. Dobio je nagradu Momčilo Moma Marković za najbolji crtež malog formata, treću nagradu Niške umetničke fondacije i pohvalu žirija na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.