Soba 3 | Ráðhildur Ingadóttir | Vortex

Soba 3 | Ráðhildur Ingadóttir | Vortex

Od 1997 – 2000 u svojim projektima koristila sam odeću kao medij. Na odevnim predmetima od flisa štampani su crteži i tekstovi, koji su potom predstavljeni i distribuirani na različite načine. Štampanjem radova na odeći koju su ljudi nosili rad se mogao doživeti kao delo u javnom prostoru.

Jedan od ovih radova je Vortex, pokrenut 1998. godine u saradnji sa Crvenim krstom Islanda. Vortex se sastojao od 500 džempera sa sito štampanim geometrijskim crtežima.

Crveni krst Islanda i Jugoslavije odlučili su da džempere poklone hrvatskim i bosanskim Srbima koji su bili izbeglice u selu Sremski Karlovci u Vojvodini.

U decembru 1998. dokumentovala sam distribuciju džempera, a tokom 2018, 2019. i 2021. sam se vratila. Uz pomoć Crvenog krsta Srbije pronašla sam 3 džempera i srela neke od izbeglica.

Ono što se izlaže u Hotelu Beograd deo je produkcije sa tih poseta – majice sa crtežima i tekstovima koji predstavljaju dijaloge sa izbeglicama i video iz 1998. godine.

Radhildur Ingadotir je studirala vizuelnu umetnost na Islandu i u Engleskoj i od tada je intenzivno izlagala. Bila je gostujući predavač na MHI i LHI, član upravnog odbora Muzeja žive umetnosti, kustos brojnih izložbi na Islandu i u Evropi i počasni umetnički direktor Skaftfell Art Centra. Živi i radi na Islandu i u Danskoj.

Njena dela su u vlasništvu Nacionalne galerije Islanda, Muzeja umetnosti u Rejkjaviku i Muzeja žive umetnosti.