PART 1 | SANJA VASIC

PART 1 | SANJA VASIC

Projekat za AWB uključuje aktivaciju pesme kroz ambijentalnu instalaciju u kuhinji hotela. Pesma je zapis specifičnog sećanja; ceo projekat je čin konceptualnog rekreiranja unutar fizičkog prostora; zajedno sa unutrašnjim psihoemotivnim nabojima koji su ostali zarobljeni u njemu; njihov prenos kroz prostornost; svetla i sirova oralnost.

Projekat je inspirsan odabranom sobom – KUHINJOM – sada samo praznim prostorom sa zidovima prekrivenim belim pločicama. Ovaj detalj negativne reprezentacije, pozivanje na nešto čega više nema, bio mi je intrigantan. Podsetio me je i na sazvežđe, gde je pesma rođena: Proleće 2019. stojeći bosa na hladnim pločicama kuhinjskog poda stana u švajcarskom predgrađu, okružena komadima razbijenih tanjira i krvi svuda okolo, kao scena iz misterije ili horor filma…

Sanja Vasić je transdisciplinarna umetnica. Koristeći medije kao što su pisanje, instalacije i fotografija, njen rad se poigrava višestrukim rečnicima, prepliće političke i lične narative; eksploatiše otelotvorena iskustva; fragmenti sećanja i relikti intenzivnih emocija… Ona često koristi poeziju kao osnovu za svoj rad, verujući da poezija, u svoj svojoj jednostavnosti i subjektivnosti, ima moć da bude kritička, delujući na nivou afekta i emocija, pre nego racionalizacija beskrajno složenih ljudskih iskustava.