NOVA GALERIJA VIZUELNIH UMETNOSTI | TANJA OSTOJIĆ, MIS(S)PLACED WOMEN?

NOVA GALERIJA VIZUELNIH UMETNOSTI | TANJA OSTOJIĆ, MIS(S)PLACED WOMEN?

Mis(s)placed Women? je tekući zajednički umetnički projekat započet 2009. godine, koji se sastoji od performansa i radionica performansa, uključujući doprinose preko 160 pojedinaca.

Mnoge od njih su umetnice, koje se uglavnom identifikuju kao žene iz različitih sredina. U okviru ovog projekta, utelotvorujemo i izvodimo neke od aktivnosti svakodnevnog života koje tematizuju raseljavanje, poznato migrantima, izbeglicama i putujućim umetnicima koji putuju svetom da bi zaradili za život. Te predstave se bave pitanjima migracija, odnosa moći i ranjivosti, posebno ženskih i transrodnih tela, aspekta koji je bio istaknut u mojoj umetničkoj praksi. Ovim projektom, s jedne strane, istražujemo privilegije praveći razliku između radne mobilnosti, prisilne ili željene migracije i načina na koji se arbitrarni zakoni mogu primjenjivati, a s druge strane, istražujući različite javne prostore i nevidljivost određenih grupa unutar njih. . (T. Ostojić)

Tanja Ostojić izlaže fotografije, priče, videe, zvuk, crteže, znakove i performanse, kao rezultate veoma bogate MIS(S)PLACED WOMEN? arhive participativnog umetničkog projekta, u formi multimedijalne instalacije, a uključujući dela iz kolekcije MSUV-a, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u dva izložbena prostora – kao žive intervencije u javnim prostorima u Beogradu i okupljanja zajednice koja će biti predstavljena u CZKD. Tanja Ostojić (rođena 1972. u Jugoslaviji) je interdisciplinarna i performans umetnica iz Beograda koja živi i radi u Berlinu od 2003. godine. Međunarodno je poznata kao pionir institucionalne rodne kritike i po svom radu u oblasti društveno i politički angažovane feminističke umetnosti i umetnost u javnom prostoru.

Njena umetnička dela imaju visok nivo teorijske reference i analizirana su i uvrštena u brojne knjige, časopise i antologije. Ostojić je studirala vajarstvo na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Srbija (osnovne studije 1995, master studije 1998), vizuelne umetnosti na École Regionale des Beaux-Arts u Nantu, Francuska (1998-99) i dobile je istraživačku stipendiju ” Albert Ajnštajn ” za interdisciplinarna istraživanja na postdiplomskim studijama u Školi za umetnost i nauku na Univerzitetu umetnosti u Berlinu (2012-14).

Nova galerija vizuelnih umetnosti ima za cilj predstavljanje, dokumentovanje i promociju savremene vizuelne umetnosti umetnica iz zemlje i regiona.

I uz potpis ženskog autorstva, fokus svake naše izložbe i celokupnog programa je pažnja posvećena profesionalnim standardima izložbe i produkcije rada i najvišem nivou umetničke vrednosti dela. Iako prvenstveno posvećena umetnicima, galerija daje vidljivost i umetničkim delima muških umetnika.

NGVU je zamišljena kao društveno mesto koje omogućava kontemplaciju i razmenu između različitih protagonista, obraćajući se publici kroz razrađen edukativni program, predavanja, radionice i seminare. Naš Art in Residence program obezbeđuje smeštajni prostor i radni studio u istom prostoru. Naš radni studio je takođe otvoren za zainteresovane umetnike putem godišnjeg Otvorenog poziva za radni studio.