Kustoskinja

Kustoskinja

An Paenhuysen je kustoskinja, likovna kritičarka i pisac koji živi i radi u Berlinu. Studirala je kulturnu istoriju na Univerzitetu u Levenu, Belgija, gde je doktorirala istražujući kulturnu kritiku belgijske avangarde 1920-ih. Kao postdoktorska saradnica, An je radila na istraživanjima na UC Berkeley, Kolumbija univerzitetu u Njujorku i Humboldt-University Berlinu.

Njena kustoska karijera započela je u Hamburger Bahnhof – Muzeju savremene umetnosti u Berlinu 2009. godine, kao ko-kustoskinje izložbe Pola Fajfera, a 2010. godine, zajedno sa Volfgangom Milerom, izložbe pod nazivom Pauza. Valeska Gert: Bewegte Fragmente. Od tada je kurirala razne izložbe poput „Gest. Sign. Уметност. Kultura gluvih / Kultura sluha” (2012), „Gore i dole, i današnja avangarda kao sutrašnja salonska umetnost?“ (2017) i „Hromozom XY (2019)“. Kao kustoskinja, An takođe radi na izložbi „Rosmarie Trockel“, Institut za inostrane poslove u Nemačkoj.

Godine 2019. postala je direktorka The House of The Deadly Doris, Berlin. Godine 2020, An je započela projekat umetničkog pisanja, pod nazivom AAAAA PPPPP Publishing, kao i predavanja na radionicama pisanja o umetnosti u Node Centru za kustoske studije, Berlinskoj radionici pisaca, IED Venecija, galeriji Zeta Tirana, a.o. Pogledajte njen blog o umetnosti.