HESTIA ART RESIDENCY & EXHIBITIONS BUREAU | MY FAVOURITE OBJECT | CLÉMENT BEDEL, DISTRUKTURA, RADENKO MILAK, BRANISLAV NIKOLIĆ, DOMINGOS OCTAVIANO, MARK POŽLEP, VANGJUSH VELLAHU

HESTIA ART RESIDENCY & EXHIBITIONS BUREAU | MY FAVOURITE OBJECT | CLÉMENT BEDEL, DISTRUKTURA, RADENKO MILAK, BRANISLAV NIKOLIĆ, DOMINGOS OCTAVIANO, MARK POŽLEP, VANGJUSH VELLAHU

Donevši svoj naslov iz serije crteža Vangjuša Velahua grupisanih i predstavljenih u sopstvenom prostoru unutar galerije, izložba „Moj omiljeni objekat” zamišljena je kao kolekcija radova realizovanih u jednom od najklasičnijih, najneposrednijih i najprimarnijih medija za umetnika: papir. Gledajući na papir kao omiljeni predmet umetnika, izložba istražuje niz različitih medija: crtež olovkom, serigrafiju/sitotiske, akvarel, akril i pastel. Međutim, svi oni dele isti osnovni element, prvo što umetnik uzme u ruke kada se

HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau je nezavisan prostor posvećen razmeni znanja, iskustva i misli u oblasti vizuelnih umetnosti.

Oni predstavljaju i razvijaju projekte i podržavaju istraživanja o savremenim pitanjima i umetničkim praksama sa fokusom na – ali ne isključivo – ono što se naziva Globalni Jug.

Problemi koja dovode u pitanje uspostavljene kanone i suprotstavljaju se institucionalnoj paradigmi takođe su od velikog značaja za naše polje interesovanja.

Oni podstiču snažan dijalog između istočne Evrope i Latinske Amerike. Njihova slična politička prošlost između 60-ih i 80-ih dovela je do toga da avangardne scene dele zajedničke prakse.

Njihov cilj je da vide da li ta zajednička osnova i dalje postoji u savremenom (umetničkom) svetu. Želeli bi da prošire ovaj dijalog na bliskoistočni region, jer smatraju da ova tri regiona mogu biti od interesa jedni za druge i sticanjem dubokog razumevanja njihovih (hi)priča mogu biti veoma dragoceni za razvoj novih umetničkih pokreta.

Hestia se nalazi u centru Beograda, u privatnom stanu. Ime potiče od Hestije (gr. /ˈhɛstiə/), grčke boginje ognjišta, domaćinstva i arhitekture; postojanje kamina u prostoru predstavlja ovo na simboličkom nivou, a ideju dodatno podržava rezidencijalni program. Prostor obuhvata i biblioteku koja je dostupna svim posetiocima.

U svom izložbenom prostoru predstavljaju se radovi novih i afirmisanih umetnika, čija istraživanja i rad potiču uglavnom iz oblasti etnografije, antropologije, društvenih nauka i istorije.

Njihova opsežna putovanja i iskustva kroz različite kulture ustupaju mesto viziji više svetova. Program obuhvata i druge oblasti poput arhitekture, dizajna i filma u vidu predavanja, radionica, filmskih projekcija, itd… Misija je da kreiraju i iznesu načine razmišljanja vezane za savremenu vizuelnu kulturu i pitanja koja se odnose na manje kanonske reference i daleko od zapadnog ideala.