GRAD EVROPSKI CENTAR ZA KULTURU I DEBATU | INICIJATOR I GLAVNA PRODUKCIJA ART VIKENDA BEOGRAD

GRAD EVROPSKI CENTAR ZA KULTURU I DEBATU | INICIJATOR I GLAVNA PRODUKCIJA ART VIKENDA BEOGRAD

Art Weekend Beograd je pokrenuo KC Grad sa ciljem promocije i razvoja domaće scene savremene umetnosti predstavljanjem domaćih umetnika široj publici i stvaranjem mogućnosti za susrete i saradnju sa stranim kustosima. Pored glavne izložbe, program će činiti i prateći program izložbi na različitim lokacijama u gradu.

Evropski centar za kulturu i debatu, poznat i kao KC GRAD, pokrenuo je Art Weekend Beograd kako bi promovisao domaću savremenu umetničku scenu. Otvoren 16. aprila 2009. godine, KC Grad je proizvod zajedničke inicijative Kulturnog fronta Beograda i Amsterdamske fondacije Felix Meritis. Nalazi se u starom magacinu iz 1884. koji se nalazi u samom srcu Beograda, na obali reke Save. Oblast je bila stara, zapuštena i oronula industrijska četvrt, ali se danas suočava sa ubrzanom gentrifikacijom. Zgrada KC GRADA se sastoji od dva nivoa. U njemu se nalazi veliki prostor galerije Grad i umetnička biblioteka na gornjem spratu.

Kafe bar Steve Austen i prostor za muzičke događaje nalaze se u prizemlju. Pored izložbi, KC GRAD organizuje i konferencije, debate, predstavljanje knjiga, radionice, muzičke programe, projekcije filmova i mnoge druge događaje.