GALERIJA STARA KAPETANIJA | ANNA BASA| PROLAZNICI

GALERIJA STARA KAPETANIJA | ANNA BASA| PROLAZNICI

Serija skulptura, koja zajedno sa galerijskim prostorom čini celinu, osvrt je na to da galerije postaju mesta koja se sve više posmatraju u prolazu, a manje posećuju. Inspirisan lokacijom, prepoznao sam potencijal figura na kojima radim u poslednje vreme kao odlične prilike da galerija postane ogledalo spoljašnjeg sveta.

Galerija, zajedno sa izloženim radovima, alegorijski predstavlja situaciju koja se najčešće može videti ako se nalazite u njoj. Stoga je pogled sa galerije ovom prilikom pomeren na samu galeriju. Prolaznici su prisutni, ovoga puta u prostoru u kome postaju akteri. Upravo su ovi brojni prolaznici potencijalna publika koja često prolazi i ne staje. U galeriju je premeštena svojevrsna promenada kao uhvaćeni kadrovi umetničkih vrednosti svakodnevnog života.

Galerija je osnovana 1985. godine. Osnivač je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Zemuna sa ciljem da, kao jedina galerija gradskog tipa u Zemunu i Novom Beogradu, kontinuirano organizuje u toku kalendarske godine samostalne, kolektivne i autorske izložbe likovnih i primenjenih umetnika svih generacija u cilju informisanja publike i promocije svih aktuelnih dešavanja na umetničkoj sceni grada i regiona.