GALERIJA NOVEMBAR | GORANA BAČEVAC | SAMOSTALNA IZLOŽBA

GALERIJA NOVEMBAR | GORANA BAČEVAC | SAMOSTALNA IZLOŽBA

Izložba radova Gorane Bačevac prikazuje akvarele iz snova, vizije koje su istovremeno razigrane i zabrinjavajuće. Ova protivrečna osećanja su produkt snova prikazanih akvarelima – zabavni parkovi sa klovnovima, imaginarni arhitektonski prostori, pusti pejzaži, fantastični pejzaži na nekim drugim planetama.

Oni su podjednako snovi i vizije prošlosti i budućnosti. Oni su šareni i jasniji od stvarnosti; pastelno roze, boje kajsije, nebesko plave, krem tonovi su lažna ili istinita sećanja na naše stvarno ili ponovo zamišljeno detinjstvo, ali i na nepostojeće prostore o kojima sanjamo. Detinjstvo koje je, na nivou površnog pamćenja, bezbrižno i lepo, a koje u stvari krije traumu neprerađenog i potisnutog. Na prvi pogled, osećaj lakoće stvoren upotrebom valeur i uid oblika, gubi se udubljivanjem u detalje i razmišljanjem o prirodi prikazanog. Ima nečeg pretećeg i zastrašujućeg u ovim prikazima, delom zbog toga što su to nepoznati pejzaži koji samo zadiru u stvarnost, a delom zato što su ovi prostori često lišeni ljudskog prisustva; oni su svet posle ljudi, svet posle nas. Kao vizije postapokaliptičkih pejzaža, bez drame popularne naučne fantastike.

Ana Simona Zelenović

Gorana Bačevac rođena je 1992. godine u Beogradu. Osnovne i master akademske studije završila je na odseku za vajarstvo Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Za nju su skulptura, crtež i instalacija glavni mediji vizuelnog izražavanja. Dobitnica je nagrade za crtež „Stevan Knežević“ (2017) i jedna od finalistkinja konkursa „Privatna vrednost 3“ u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu 2020.

Galerija Novembar je galerija savremene umetnosti koja nudi inovativnu, visokokvalitetnu umetnost establiranih, nadolazećih ali i novootkrivenih umetnika iz Srbije i Balkana. Galerija je postavljena kao vitalna platforma za kritičko razmišljanje u različitim umetničkim medijima, disciplinama, kulturama i kontekstima.

Koristeći umetnost i njenu prezentaciju kao alat za analizu, stalno pokušavamo da doprinesemo proizvodnji novih znanja i stvaramo mogućnosti za učenje u korist osoblja, potrošača, šire zajednice i investitora.

Cilj ovog multidimenzionalnog poduhvata je da omogući zainteresovanim ljubiteljima umetnosti i kolekcionarima da prošire svoje znanje o savremenoj umetnosti, da definišu preferencije i da ih podrže u izgradnji koherentnih kolekcija. Galerija Novembar ima za cilj da istakne kulturne, umetničke i finansijske aspekte savremene vizuelne umetnosti, istovremeno nastojeći da unapredi bolje tržište umetnosti u Srbiji i regionu. Program galerije za tekuću godinu fokusiran je na problem emigracije umetnika iz Srbije i regiona u zemlje razvijenije kulture. U tom smislu, Galerija je okrenuta ka srpskoj i regionalnoj umetničkoj dijaspori, kao i novim umetnicima širom sveta.

Mnogi od njih su izgubili kontakt sa domaćom scenom i ne znaju kako da joj priđu, a postižu zapažene rezultate i grade respektabilne karijere u inostranstvu. Galerija će služiti kao poveznica i posrednik, pozivajući te umetnike da izlažu i ponovo se povežu sa svojom domovinom dovodeći ih u direktan kontakt sa lokalnim kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti.